Jul på landet och tjugoförsta veckan.

Att få fira jul för första gången med sitt egna(!) lilla barn kändes så mysigt.
Julen spenderades på landet utanför Örebro hos L-G's bror med familj. Storfamiljen invaderade och det blev 16 personer i huset och att vara utomhus blev det inte så mycket av i ett grått och regnigt landskap. Som alltid - livfullt. Mycket kärlek, skratt och barn. Mycket barn.
 
Lillan är sitt bästa jag bland människor, och tur är väl det, för nu när vi kommit hem kräver hon massa uppmärksamhet och gnäller mer än vanligt. Hon gillar när det är mycket omkring att titta på. Men det mysigaste när vi är med massa folk är att t.ex. gå och byta till pyjamas på henne så vi får en stund ensamma. Då skrattar hon och verkar älska att ha en stund ensam med mamma. Hon leker järnet med sina fötter och jag vill ändå påstå att hon tagit första steget till att försöka ta sig framåt! Hon lyfter upp rumpan när hon ligger på mage.
 
Lillan vaknar ovetandes upp på sin första jul omgiven av drömmiga tapeter.
 
Promenad med vagnen jag kunde haft. Men jag ger L-G att han hade rätt om det praktiska...
 
Amma på ett elskåp.
 
<3
 
 
Vardagen | bebisblogg, familj, jul, kärlek, mammablogg, mammaliv | | Kommentera |

Magrutor, stress och träningshets - hälsa?

Vad är innebörden av hälsa? Så enkelt och så komplicerat på samma gång.
Jag läser till hälsopedagog, eller hälso- och beteendevetare, där fokus ligger på folkhälsa och fysisk aktivitet. Folkhälsan dalar och det blir allt mer vanligt med hjärtkärlsjukdomar som skulle kunna förebyggas av fysisk aktivitet, även vissa former av cancer och psykisk ohälsa.
 
Det talas ofta om träningshets och det är ju absolut inget att sträva mot, att träna för att få en viss kropp. Men mitt i detta måste det ändå inspireras till fysisk aktivitet för att främja hälsa och välmående. Hur gör vi det då utan att hetsa till något? Jag har inget supersvar kanske men vi behöver ha en sund inställning till träning och kost. Vi behöver förstå att alla behöver träna oavsett vem de är och hur de ser ut. Ung som gammal, smal som tjock, biffig som seg. Vi har olika förutsättningar för att träna och röra på sig men du behöver göra det på den nivå du kan där du är i livet.
 
Det behöver finna olika inspirationskällor och förebilder på sociala medier. Jag följer de som ger mig bra träningstips och gör mig motiverad, inte de som får mig att känna mig dålig. Även om inte det är deras avsikt, de sporrar säkert någon annan, så väljer jag att inte följa dem. Jag vill inte känna en hets utan en motivation. Förstår ni skillnaden? 
(Min instagram @bengterworkout, unfollow om jag inte gör dig motiverad)
 
Livet ger oss olika saker, bra som dåligt, men jag tror de flesta är överens om att man vill få ut så mycket som möjligt av det. Ibland kan du hjälpa livet. Till exempel genom att ta hand om dig själv. Tänk att du faktiskt inte bara gör det för dig själv utan för de runt omkring dig. Jag vill ha en familj som mår bra, dels genom att de äter bra mat och rör på sig! Jag vill ha bra kondition så mitt hjärta orkar hela livet och starka muskler så jag orkar bära mina barn och några matkassar. 
 
Hälsa är också hur ditt inre mår. Det är mycket psykisk ohälsa och stressrelaterade sjukskrivningar nu för tiden. Det gäller att ta hand om det inre också, att vila och återhämta sig. Glöm heller inte det sociala. Det har också en stor roll för hälsan.
 
Jag vill inspirera alla runt omkring mig till rörelse och träning i form av träning, lek, promenader mm. Det känns extra viktigt nu när jag fått en dotter att få in det som det mest naturliga i vardagen för mig och min man.
 
Svårt att formulera och få ner allt jag ville men hälsa kommer vara ett stående tema i bloggen är tanken. Känn er fria att fråga saker!
 
Hur ser du på hälsa?
 
Hälsa | Träningshets, Välmående, hälsa, hälsopedagog, träning | | Kommentera |

Att umgås är viktigare.

Mitt bästa pyssel. Och kanske viktigaste. Slå in en låda i lite papper. Snöra om ett snöre. Skriv en lapp. 
Hoppas den blir välanvänd, i jul och efter.
 
Det känns så sjukt att vi ens behöver påminna varandra (och mig själv) om det här. Utmanade. Uppmuntrade familjen att lägga ifrån sig skärmarna över julen. Gör det bara. Ni också.
Att umgås är viktigare - så lägg ner mobilen.
 
kreativitet | DIY, facedowngeneration, pyssel, skapa, skärmtid | | Kommentera |
Upp